Voľby s preukazom v Tatrách, kortešačku medzi Rómami v Jarovniciach nepotvrdili

17.06.2006 Celý región

Vysoké Tatry 17. júna (TASR) - Iba o niečo menej turistov ako domácich zaznamenali členovia okrskovej volebnej komisie číslo päť v Starom Smokovci do 13.30 h...
Vysoké Tatry 17. júna (TASR) - Iba o niečo menej turistov ako domácich zaznamenali členovia okrskovej volebnej komisie číslo päť v Starom Smokovci do 13.30 hodiny.

Predseda Richard Klempa pre TASR uviedol, že s voličskými preukazmi prišlo 168 ľudí, ktorí smerovali z volebnej miestnosti na turistické chodníky. Zlákalo ich pekné počasie a pred dvoma dňami \"odomknuté\" chodníky vo vysokohorskom prostredí Tatier. Z \"domácich\" 720 zapísaných voličov využilo v rovnakom čase svoje právo 175.
Turisti i miestni obyvatelia, ktorí prichádzali voliť, boli prekvapení, keď ich pred budovou oslovila \"brigádnička\" a ponúkala im darčeky - froté uterák, balíček mletej kávy spolu s letákom Strany demokratickej ľavice (SDĽ).
Nie všetci oslovení darček prijali.

Jarovnice/Chminianske Jakubovany - Ani organizované zvážanie obyvateľov rómskej osady v Jarovniciach v okrese Sabinov do volebnej miestnosti, ani informácie o kupovaní ich hlasov dnes nikto na mieste činu nepotvrdil.
Vo volebnom okrsku číslo 2 v tejto obci určenom pre 1580 voličov z rómskej osady, ktorá je s vyše tritisíc obyvateľmi najpočetnejšou na Slovensku, odvolilo za vyše päť hodín dnešných parlamentných volieb necelých 250 ľudí. Podľa predsedu okrskovej komisie Miroslava Dlugoša nezaznamenali žiadne ovplyvňovanie voličov pred volebnou miestnosťou, ktorá je v budove obecného úradu. Dlugoš poznamenal, že na niektorých voličoch vidieť, že nevedia, koho majú voliť a \"čakajú na radu\".
Pred budovou v hlúčiku Rómov postával aj Peter Kaleja. Priznal, že ešte nevolil a čaká, ako sa rozhodne. Na otázku spravodajcu TASR, či je už neskoro pred vstupom do volebnej miestnosti sa rozhodovať, zareagoval, že nie. O kortešačke povedal, že boli v obci mítingy a nič viac. Po voľbách by malo byť podľa neho tak, aby pre Rómovia \"nemuseli kradnúť, aby lepšie boli podmienky, aby bola robota a takéto veci\".
V osade nebolo vidieť žiadne \"zaujímavé\" autá. Pri bytovke, ktorú v minulom roku vybudovali s príspevkom Európskej únie a odovzdali vybraným užívateľom z osady, postával hlúčik ľudí. Mladík oblečený v tričku s emblémom strany ANO povedal, že túto stranu bude voliť. Starší muž ho zahriakol: \"Alianc nie, ale Mečiara treba. \" On sám však ešte nebol voliť. Vraj do večera je času dosť. A na otázku, či dakto ich bol presviedčať, striktne odpovedal, že nie.
K tričku strany ANO sa dostali Rómovia údajne na jarmoku v neďalekom Sabinove, no vraj sa tam stala chyba. Ušli sa len Rómom z osady Močidlany, ktorá je súčasťou Jarovníc.
V neďalekých Chminianskych Jakubovanoch majú v zozname 897 voličov. Predsedníčka okrskovej komisie pre TASR povedala, že z rómskej osady prišli voliť dopoludnia len asi štyria ľudia. O žiadnom ovplyvňovaní Rómov nič nepočula. Ak by bolo, tak by sa to podľa nej prejavilo na počte hlasujúcich.
Ján Ivanko sedel v tôni pred budovou obecného úradu v kruhu svojich starších rovesníkov a pre TASR odmietol špekulovať, ako bude po voľbách. \"Napredok nemôžeme povedať, \" zafilozofoval. Podľa neho každá strana \"len ľudzi odžube a nič nesplní\".

Šarbov - Stopercentnú účasť v tohtoročných parlamentných voľbách zaznamenala okrsková volebná komisia v obci Šarbov vo Svidníckom okrese.
\"Všetkých desať zapísaných voličov už odovzdalo svoj hlas a ďalších osem ľudí u nás volilo na základe voličského preukazu, \" uviedla dnes pre TASR predsedníčka komisie Valéria Berežná.
Najmladším obyvateľom Šarbova je 34-ročný muž, najstarší má 92 rokov. Obec so siedmimi obývanými domami nemá ani jeden obchod a je prakticky odrezaná od akéhokoľvek zásobovania. Potraviny a potrebné veci vozia tamojším obyvateľom príbuzní z 18-kilometrov vzdialeného Svidníka.
Obce Šarbov a Príkra so siedmimi voličmi patria medzi najmenšie okrsky vo Svidníckom okrese, v ktorom evidujú dovedna 42 629 zapísaných voličov.
 

Vyberte región

mark